92 21 39 96 tine@hoffutvikling.no

Mobbing – et ord vi dessverre er altfor kjent med. Mange av oss tenker kanskje på noen vonde stikkord i friminuttet eller at noen blir ertet gjentatte ganger, men mobbing er så mye mer enn det. For barna som opplever det, kan mobbingen få dype og langvarige konsekvenser, både fysisk og psykisk. I denne episoden stopper vi litt opp og minner oss på hva mobbing faktisk gjør med barna våre og hvordan vi kan bidra til å dempe disse konsekvensene.

 
 
 
 

Hva skjer med barna som mobbes?

Forskning viser at barn som utsettes for mobbing, ofte utvikler en type «overlevelsesmodus». Hjernen deres tilpasser seg for å håndtere fare, som betyr at sansene deres er konstant i beredskap. Dette kan påvirke alt fra deres evne til å lære, til kreativitet og nysgjerrighet. I episoden snakker vi om dette og hvordan vi som voksne kan hjelpe dem å omprogrammere hjernen sin tilbake til en tryggere tilstand.
 

Traumer og atferdsendringer: Hvordan møter vi dem?

Mange barn som har blitt utsatt for mobbing, endrer atferd. Noen trekker seg tilbake, blir stille og utvikler sosial angst, mens andre utagerer og blir sinte. Hvordan kan vi som foreldre, lærere og omsorgspersoner forstå denne atferden bedre? I episoden deler vi innsikt i hvordan vi kan møte barn som har vært utsatt for mobbing med større forståelse og empati.
 

Den digitale mobbingen – Kan vi hjelpe?

I dagens samfunn skjer mye av mobbingen digitalt. Sosiale medier og mobiltelefoner gjør at barna aldri helt kan rømme fra mobbingen, selv hjemme. I episoden diskuterer vi hvordan digital mobbing fungerer, hvilke mekanismer som er i spill, og hvordan vi som voksne kan være til stede i barnas digitale liv.
 
 

Vil du vite mer? 
 
 
 
…og har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele, legg gjerne igjen en kommentar her på bloggen eller send meg en melding på sosiale medier. Sammen kan vi skape et samfunn der mobbing ikke har en plass 👌