92 21 39 96 tine@hoffutvikling.no

Kjære forelder,

Vi nærmer oss skolestart med stormskritt, noe du sikkert merker fryktelig godt, om du leser dette. Det gjør jeg også. Jeg jobber med en rekke enkeltelever med brokete skoleerfaringer, som mobbing og/eller dårlige skolemiljø som har utviklet seg til psykisk uhelse, skoleskrekk og kortere/lengre fravær fra skolen.

Siden det aldri før har vært så mange barn og unge som gruer seg til å starte opp på skolen igjen, byr jeg på noen tips du kan vurdere ut fra din og deres situasjon:

 

Ta utgangspunkt i deg selv

 

Om du har byttet jobb, kanskje fra en skikkelig kjip arbeidsplass med dårlig arbeidsmiljø eller -erfaringer, har du kanskje kjent på at flere av de ting jeg nevner nedenfor:

  • Å jobbe tilbake hverdagsrytmen gjør overgangen til jobb lettere. Å sørge for det samme for barna og de unge, kan være litt av en oppgave, men like viktig. Utfordringer med døgnrytmen kan nemlig forsterke mangler eller utfordringer i skolen. Barna kan altså oppleve skolestarten som tyngre enn den trenger være. Har du ungdom i hus, er det ikke alltid lett å bli hørt på dette området. Ta det likevel opp og be din ungdom om å gjøre den tjenesten for seg selv.
  • Frokost kan være utfordrende for mange, både små og store. Likevel verdt kampen, for frokost gjør at jo at kroppen er mer våken, tar til seg læring bedre og orker mer.
  • Trening/ aktivitet på fritiden har for barn og unge noen tilleggsfordeler enn bare å komme i form. Flere krefter hjelper så klart på, men viktigere er det sosiale – fellesskap og bånd som knyttes, spilleregler å forholde seg til, det å spille hverandre gode, det å dele seire (og tap) sammen med noen osv., altså alt det som ligger i å være del av et lag.

Alle disse tingene gjelder jo like mye for barna som for oss, gjør de ikke?

Det er to ting til jeg har lyst til å nevne i denne forbindelse, nemlig respekt for hverandre og husoppgaver. Kan det øves på det å vise respekt for hverandre innad i familien, ved besøk eller på besøk/ restaurant/ arrangementer? Kan husoppgaver bli noe du ber om for å hjelpe deg? Å stille opp for andre og å vise hverandre respekt er begge positive ferdigheter å oppøve – i rollen som elev, som venn og senere som ansatt/ sjef.

 

Få tak i svar

 

Akkurat som for deg rett før du skulle starte i ny jobb, vil all info om den nye arbeidsplassen hjelpe på nervene. For barna vil slik info kunne være svar fra skolen når det gjelder følgende:

  • Kan du få tak i timeplanen?
  • Er det noen navn som kan være kjekt å høre om skal gå i klassen?
  • Kan det hjelpe å møte kontaktlærer før skolestart?
  • Ved oppstart på ny skole, har skolen omvisning i forkant av skolestart?
  • Nøyaktig hvor lenge skal det holdes på første skoledag?
  • Hva skjer andre skoledag?

Er det spesielle tilrettelegginger som trengs, som skyss  til og fra skolen eller noen jevnaldrende å ta følge med, som burde ordnes før skolestart?

 

Ta praten

 

Barna våre har noe du og jeg ikke har på samme måte, nemlig oss å kunne prate med i forkant og underveis. Det er bra! Mitt tips er å våge snakke med at barnet om at det er greit å grue seg. Ja, at du kan forstå akkurat det etter det ditt barn allerede har opplevd. La besteforeldre og tanter og onkler heller ta seg av rollen som oppmuntringsråd.

Det er viktig at minst én trygg voksen våger være realistisk. Særlig gjelder jo det både når det gjelder første dag, men også at de første ukene kan by på prøvelser. Skolestart kan by på mye nytt og ukjent, en kan føle seg langt utenfor komfortsonen og kjenne på litt uro. Ja, akkurat som når vi starter opp i ny jobb. For noen, særlig med mange negative skoleerfaringer, kan det både føles sterkt, skummelt som fører til mye uro. Du og jeg vet at så lenge det ikke skjer farlige ting, er disse følelsene ikke skadelige. Barn trenger å få høre det, de også.

Følg gjerne opp etter skolestart med småprat. Det gjelder jo å følge med, fange opp og gi støtte for de mange følelser barna våre opplever ved skolestart og dagene som følger.

 

Og så til deg, forelder

 

Jeg vet du er tusenkunstner, men også du lar deg prege av det ditt barn går gjennom. Du er kanskje – og absolutt forståelig nok, bekymret, kjenner på nervene og tenker mye på hvordan skoleåret kommer til å gå og ditt barns sjanser. Tilliten kan være skikkelig frynsete etter mange dårlige erfaringer, for å si det mildt. Alt du har stått i til nå, kan være kjipe erfaringer og som ikke lar seg glemme med det første. Jeg forstår det. Det er bare at det ikke er disse følelsene ditt barn trenger fra deg akkurat nå. Nå trengs støtte og drahjelp der de er, det de føler på.

Det jeg oppfordrer til, er å vente litt, minne deg selv på at skoleåret ikke har startet opp. Det har ikke skjedd noe negativt enda. Ofte er det også tilfeldighetene som avgjør om skoleåret blir godt, middels eller dårlig for ditt barn. Ikke ta sorgene på forskudd.

Tenk, hvor mange elever i hele skole-Norge som møter opp første skoledag med sommerfugler. La de møte opp med håp, men også en realistisk forståelse av at det kan bli utfordrende de første ukene. Ingen av oss voksne er vel så høye i hatten når vi starter opp første arbeidsdag i ny jobb heller. Vi vet at det tar litt tid.

Til forskjell fra deg og meg i ny jobbsituasjon, har barna noe vi ikke har. De har oss, som er der for dem når dagen er omme. Både du og ditt barn fortjener et knallgodt skoleår. Jeg har troa! Opp med haka og gå løs på de tipsene jeg har gitt i dag, om du mener noen kan hjelpe deg og ditt barn.

Skjer det noe, kan vi heller ta det på langen.

God uke – og god skolestart 😊